Skip to content

Цеолит

  • narrow screen resolution
  • wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • black color
  • cyan color
  • green color
  • red color
Диво-камінь цеоліт

(стаття в газеті "Сільські вісті" за №28 від 11 березня 2010 року)

Українське Закарпаття загальновідоме як у нас в країні, так і за кордоном своїм унікальним кліматом, санаторіями, базами відпочинку, незайманою природою тощо.

З геологічної точки зору, Закарпаття – міжгірна западина, що утворилась в порівняно недалекому, по геологічних мірках, минулому. Рівнина оточена з усіх сторін горами, що забезпечує м’які погодні умови, дозрівання фруктів та овочів на 30-40 днів раніше, ніж в сусідніх областях. Можливо, цьому сприяє і внутрішнє тепло Землі – через вулканічне походження більшості гірських порід, якими складена ця долина, порівняно тонкої земної кори, наявність підземних термальних вод.

Однак лише небагатьом фахівцям відомо, що Закарпаття також є однією з найбагатших мінеральних провінцій України.

Наприклад, саме тут знаходиться єдине родовище золота України, яке розробляється – Мужіївське. Також розвідані ряд поліметальних і рідкісноземельних родовищ, унікальні родовища бариту та багато інших.

В цій підземній скарбниці є одна гірська порода, унікальність і «різноплановість» якої давно притягує увагу фахівців різних галузей: виробництва будівельних матеріалів, тваринництва, птахівництва, екологів, комунальних служб, ландшафтних дизайнерів і навіть атомної енергетики.

Ця гірська порода має загальну назву «цеоліт».

Загалом, цеоліти були відкриті вченими ще в 1756 році. Ф. Кронштедт виявив спучення (збільшення об’єму) зразка гірської породи, що супроводжувалось виділенням води при його нагріванні. Тому він і ввів в обіг термін «цеоліт», що в перекладі з грецької означає «камінь, що кипить».

За спрощеним науковим визначенням, цеоліти – ряд мінералів з тривимірним структурним скелетом, які утворюють системи пустот і каналів, зайнятих катіонами і молекулами води (так звана «цеолітна вода»).

Головною рисою цеолітів, яка визначає надзвичайно широке його застосування в побуті та промисловості, є якраз наявність пустот в ньому, вода в яких може частково або повністю замінятись шляхом іонного обміну і дегідратації іншими речовинами.

Складно? Скажімо простіше: цеоліти – це фільтр, що затримує в собі шкідливі речовини; це решето, яке дозволяє розділити найрізноманітніші суміші на окремі складові; це губка з водою і корисними речовинами, здатна протягом років живити грунти; це основа багатьох лікувальних препаратів; чиста природна вода; знезараження радіоактивних забруднень та багато іншого.

На вашу думку, з якої діючої речовини, в основному,  складаються побутові фільтри для очищення води? а грунт в ваших вазонах? лікувальні препарати для кишечника? речовина в лотках для домашніх тварин? деякі косметичні засоби? Правильно, з цеоліту. Цей перелік можна продовжувати, однак це «всього лише» побутові товари. На значно більше здатен цеоліт в промисловості та сільському господарстві.  

Детальне вивчення целітів розпочалось в 60-ті роки 20-го століття. За 30 років в Радянському Союзі було проведено величезну кількість досліджень з практичного застосування цеолітів. Випробування виявились дуже успішними.

Впровадження в виробництво цеолітів зупинили 90-ті роки. Тільки в останні 5-6 років цікавість до цеолітів на пострадянському просторі почала знову зростати – звичайно, не випадково. Як і в багатьох випадках раніше, повернення «добре забутого старого» прийшло до нас з-за кордону.

В наш час лідером з виробництва цеолітів в світі є Китай; не набагато відстають США та Японія. Мабуть, вже цього цілком достатньо, щоб звернути серйозну увагу на цеоліти – про китайське «економічне чудо» чули всі, а передові позиції США та Японії в економіці не викликають сумнівів.

І тут спостерігаємо таку, на жаль не часту, явну перевагу України перед іншими пострадянськими країнами.

Родовищами цеолітів володіють Україна і Росія; але в Росії всі вони знаходяться у віддалених важкодоступних районах з погано розвинутою транспортною мережею; у нас, без перебільшення – в центрі Європи. Крім того, якість цеолітів визначається вмістом в ньому активних мінералів – в нас цей показник сягає 80 %, тоді як в Росії – 60-70%, а Китаї ще менше.

Отже, Україна володіє унікальним, за світовими стандартами, родовищем цеолітів.

Тільки перелік галузей застосування цеолітів з основними результатами їх ефективності займе не один десяток сторінок. А якщо додати до цього результати всіх досліджень, проведених за 30 років, але поки що не перевірених в промислових умовах, то отримаємо велику книгу.

Тому в цій статті ми наведемо лише декілька прикладів використання цеолітів. Підкреслимо, всі вони не тільки перевірені в промисловості, але й успішно використовуються вже декілька десятиліть на підприємствах України та інших країн.

Екологія.

Унікальна іонообмінна селективність в відношенні радіонуклідів і важких металів дозволяє застосовувати цеоліти для очищення скидових вод атомних електростанцій від радіоізотопів, а також для захоронення радіоактивних відходів, реабілітації забруднених радіонуклідами територій. Цеоліти успішно застосовувалися при очищенні грунтів, будівництві захисних дамб по берегах Прип’яті, захороненні радіоактивних матеріалів після Чорнобильської трагедії.

Застосування цеолітів в якості підстилки в тваринницьких комплексах суттєво знижує концентрацію аміаку, сірководню, меркаптанів, летучих амінів та інших забруднюючих речовин. Крім того, насичений стоками ферм цеоліт стає чудовим комплексним органо-мінеральним добривом тривалої дії.

За допомогою цеолітових фільтрів можливо очищувати воду від міді, марганцю, нікелю, сполук заліза в підвищених концентраціях. Цеоліт, як іонообмінник  катіонного типу, вилучає з води важкі метали, в порівнянні з синтетичними смолами володіє високою вибірковістю до іонів цезію і стронцію.

Ефективні цеоліти і по відношенню до органічних сполук, наприклад, концентрація найбільш поширеного в воді канцерогену бензапірену зменшується в 260 разів.

Надлишкова концентрація аміаку в воді становить серйозну загрозу для мешканців водойм та викликає стрімке розмноження водоростей. При біологічних забрудненнях ефективність очищення при допомозі цеоліту на 30-80% більше, аніж при допомозі кварцового піску, що зазвичай застосовується.

Звалища побутових та промислових відходів на околицях наших міст можуть бути безпечними для людей при застосуванні цеолітів як адсорбенту і фільтру. При цьому зникають і неприємні запахи. Зараз ці звалища отруюють атмосферу околиць всіх великих міст, несуть велику екологічну загрозу навколишньому середовищу. Таким яскравим негативним прикладом може бути, наприклад, м. Тернопіль, де місцеве звалище стало приводом для активного протистояння мешканців та влади.

Цеоліт може стати, без перебільшення, рятівником навколишнього середовища в якості фільтру на всіх підприємствах, які скидають сточні води, забруднюючи при цьому наші річки та озера.

Хімічна, нафтова і газова промисловість.

Цеоліти успішно застосовуються для: глибокого осушення і очищення газових і рідинних потоків; розділення сумішей вуглеводнів різної будови; пом’якшення водних потоків від катіонів важких металів і поглинання радіонуклідів в атомній енергетиці; застосування в якості каталізаторів хімічних реакцій при процесах крекінга, отримання моторних масел і т.д.

Рослинництво.

Внесення в грунти цеолітів дає подвійну вигоду: забезпечення тривалої дії внесеного добрива (ефект пролонгації) і запобігання вимиванню живлячих речовин. Це викликано тим, що цеоліти характеризуються значним сумарним об’ємом пор і здатні до іонного обміну живлячих речовин добрив.

Застосування цеолітів не тільки сприяє росту урожайності, але й покращує сходи насіння, підвищує стійкість рослин до захворювань.

Збільшення урожайності при внесенні в грунти цеоліту пояснюється його підвищеним спорідненням до крупних катіонів калію амонію. Цеоліт тривалий час утримує в грунті додаткову кількість води, що при сьогоднішніх постійних засухах дуже актуально.

Цеоліт прекрасно аерує грунти, сприяє розвитку корінної системи, росту всієї рослини; утримує в зоні коріння достатню кількість води – 40-70% від своєї ваги, працює як резервуар зберігання для добрив – нітратів, фосфатів, калію, живлячих речовин, найбільш важливих компонентів для здоров’я рослини і її росту.

Цеоліт прекрасно виконує роль поліпшувача грунтів і як удобрювання землі перед посадкою різних садженців та рослин, в тому числі декоративних, хвойних дерев, плодових дерев і кущів, овочів, зернових культур, квітів, трав та інших рослин, газонів, в підготовці субстратів і сумішей землі як для відкритого грунту, так і теплиць.

Використання цеоліту дає позитивні результати у всіх видах грунтів і на 10-30% збільшує урожайність багатьох сільськогосподарських культур – картоплі, ячменю, озимої пшениці, кукурудзи, конюшини та інших. Після внесення цеоліту підвищені урожаї можуть спостерігатись 3-4 роки і більше.

Тваринництво і птахівництво.

Цеоліти здатні адсорбувати вуглекислий газ, метан, аміак, сірководень, деякі азотисті сполуки. Проходячи через кишечник тварин, цеоліт видаляє надлишок рідин, шкідливі гази, ендотоксини, завдяки чому виключається діарея. Підвищується засвоєння кормів в зв’язку з внесенням рухливих форм деяких мінеральних речовин (калію, кальцію, деяких мікроелементів), буферним ефектом цеолітів, що стабілізує кислотність кишкового соку, вміст амонійного азоту, а також поглинанням і винесенням токсичних продуктів травлення і отруйних речовин, які потрапили в стравохід з кормами.

Як встановлено, цеоліт позитивно впливає на морфологічний склад крові, її окислювально-відновлювальні і дихальні функції. Вважають, що він стабілізує амінокислоти за рахунок поглинання азотного «хвоста» деяких амінокислот з простою структурою, що призводить до зменшення витрат калорій на приріст маси тіла.

Досвід широкого застосування цеолітів в різних хазяйствах Росії, США, Японії, Німеччини та інших країн показує, що включення цеоліту в харчовий раціон тварин підвищує засвоєння живлячих речовин кормів, скорочує падіж, особливо в ранньому віці, попереджує появу диспепсії, виводить з організму токсичні і шкідливі продукти метаболізму, попереджує захворювання, пов’язані з дефіцитом мікроелементів.

Роботи російських авторів та вчених з далекого зарубіжжя останніх років вказують на високу ефективність впливу цеолітів на продуктивні показники сільськогосподарської птиці. В Росії та інших країнах були проведені численні досліди на різних видах сільськогосподарської птиці з вивчення ефекту використання цеолітів багатьох родовищ. В абсолютній більшості робіт наводяться результати, що підтверджують доцільність і високу економічну ефективність застосування природних цеолітів в якості інгредієнта кормів і мінеральної підгодівлі, лікувально-профілактичного і стимулюючого засобу, а також засобу, що суттєво поліпшує екологію утримання тварин та птиці і робочих місць обслуговуючого персоналу.

Невеликий обсяг даної статті не дозволяє продовжити перелік галузей застосування цеолітів. Згадаємо ще тільки їх застосування для виробництва особливих марок цементів і сухих будівельних сумішей.

Наведемо, нарешті, назву цього унікального родовища, єдиного в Україні: це Сокирницьке родовище цеолітів в Хустському районі Закарпатської області.

Розробляється воно з середини 80-х років минулого століття. Зараз його розробник – ТОВ «Цеоліт».

На жаль, незважаючи на все вищенаведене, доводиться констатувати невеселий факт: продукція підприємства має набагато більший попит на зовнішньому ринку, аніж на внутрішньому. Хто не чув про знамените Рублівське шосе в Москві? Озера в цьому елітному районі очищуються за допомогою нашого, закарпатського цеоліту. Він же йде на експорт для виробництва ліків, косметики, підстилки в клітках при розведенні шиншил  та інших хутрових гризунів. Більшість покупців неохоче афішує ціль закупівлі цеолітів, тому про інші галузі його застосування доводиться тільки здогадуватись.

А що ж вітчизняний споживач? При наявності десятків птахофабрик цеоліт використовує тільки одна – Тернопільська; з сотень міст і містечок фільтри в міськводоканалах цеолітом заповнені тільки в Коростені Житомирської області і Шепетівці Хмельницької; всі решту застосовують, як і багато десятиліть тому, звичайний пісок, який ефективний тільки проти механічних забруднень, та й то не повністю їх видаляє; в рослинництві – одне невелике господарство в Харківській області; і так далі.

Чомусь у нас, на відміну від решти світу, цеоліт все ще вважається новим, слабко вивченим матеріалом. Як бачимо, це зовсім не так. Досвід використання цеолітів накопичений в багатьох країнах; розроблені оптимальні дозування для всіх видів застосування; вирахуваний економічний ефект тощо.

На жаль, також ніякої уваги не звертають на цей надзвичайно перспективний з точки зору охорони довкілля матеріал органи влади, зокрема, Мінекології та його обласні управління, природоохоронні суспільні організації.

Можливо, невелике використання в Україні  викликано відсутністю відповідної реклами даного продукту. Якщо так, будемо раді, якщо ця стаття дозволить хоч в деякій мірі виправити стан речей.

З усіх питань по якості, технології застосування та закупівлі цеолітів Сокирнянського родовища звертайтесь до ексклюзивного постачальника в Україні:

 ТОВ «Геолстрім»  м. Київ

 + 38067 431-12-78

Директор Шовкопляс Валерій Павлович.

 

Партнеры


Разработано студией ©